Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΦΩΤΟ ΚΑΥΚΑ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣ:                                ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  ...

ΦΩΤΟ ΚΑΥΚΑ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣ:
                               ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  ...
:                                ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1960 ΓΙΟΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ                                   ...

                               ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1960 ΓΙΟΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ





                                         



                                                     ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΑΙΝΟΥ  1960

                 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Κ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1980-90

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1960 ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ 1880-1980"ΣΤΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ  (Μ.ΑΝΤΥΠΑ 18 Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ )

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

"ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ (1880 - 1980)")

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1960-62 Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Εκθεση με τιτλο . Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής Στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 - 1980) στη ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

Τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που «δραπέτευσαν» από οικογενειακά άλμπουμ, που καλύπτουν χρονολογικά εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής, από το 1880 έως και τη δεκαετία του 1980, περιλαμβάνει η φωτογραφική έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 - 1980)» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 8μ.μ, στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη που θα φιλοξενήσει την έκθεση για περισσότερο από τρεις μήνες (έως την 1η Σεπτεμβρίου 2015).

Στόχος της έκθεσης που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, είναι να «αναβιώσει» την ατμόσφαιρα διαφορετικών εποχών και να «διηγηθεί» την ιδιαίτερη αλλά άγνωστη στους νέους κατοίκους της, ιστορία της πόλης. Ιστορία που είναι συνυφασμένη με την ίδρυση (από τον Όθωνα) της «Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον» και επακόλουθα τη συνύπαρξη Καθολικών και Ορδοδόξων, με τη διέλευση του τρένου, του περίφημου «θηρίου», με την ύπαρξη και λειτουργία λιγνιτωρυχείων, με τις φωτεινές και σκοτεινές σελίδες των κατοχικών χρόνων αλλά και με την ανάπτυξη της πόλης ιδιαίτερα από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.
Στην έκθεση έχει θέση η φωτογραφία -«μαρτυρία», η ερασιτεχνική φωτογραφία αλλά και η φωτογραφία των «ανώνυμων» φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως επίσης και των τοπικών επαγγελματιών φωτογράφων (ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Καυκάς) που με την τέχνη τους, ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ» απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και «εισχώρησαν» σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ.

Το «φωτογραφικό οδοιπορικό» για το Ηράκλειο Αττικής αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες. Ενδεικτικοί για τη θεματογραφία της έκθεσης οι τίτλοι των ενοτήτων: «Τα πρώτα χρόνια», «Η πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», «Πόλη, πολίτες, πολιτική», «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», «Αθλητισμός – αθλητικά σωματεία» και «Στο στούντιο».

Η έκθεση «συνοδεύεται» από ένα αναλυτικό «Χρονολόγιο» για την ιστορία του Ηρακλείου Αττικής. Παράλληλα  θα προβάλλονται οι περίπου πεντακόσιες φωτογραφίες που συλλέχθηκαν για την έκθεση και ενδεικτικά, σε ειδική προθήκη κάποιες αυθεντικές.

Ξεχωριστή σημασία έχει το ότι αυτή η έκθεση είναι συλλογική. Δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν οι άνθρωποι αυτής της πόλης δεν άνοιγαν πρόθυμα συρτάρια, ντουλάπες και«σεντούκια» για να ανασύρουν τους «προσωπικούς τους, ασπρόμαυρους κατά κύριο λόγο, θησαυρούς».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός - οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος) και από την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης). 

Ευχαριστούμε την οικογένεια του Ροδόλφου Φιξ που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή πριν παρουσιαστεί η έκθεση και τους (αλφαβητικά): Αποστόλη Αλαφογιάννη, Γιώργο Βλαντή, Παντελή Βλασσόπουλο, Μιχάλη Βόμβα, Άρη Βρούστη, Γιώργο Γρηγοριάδη, Κώστα Θωμίδη, Ελισάβετ Ιουστινιανού, Νίκο Καραγιώργο, Βλάση (Σάκη) Καραμπούλα, Ειρήνη Κατσινοπούλου, Γιώργο Κατσό, Ευθύμιο Καυκά, Γιάννη Κεραμίδα, Χάρη Λευκιμιάτη, Βίκυ Λυκούδη, Στάθη και Σούλα Μπαρδούλη, Ευανθία Παπαευθυμίου, Ελένη Πάρλαλη – Γκαρμάτη, Περικλή Περδικάρη, Μάρω Πολύζου, Μανώλη Τασούλα, Θεανώ Τελίδου – Λαουτάρη, Ανθή και Γιώργο Χαρώνη, Γιάννα Χαρώνη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός - οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος) και από την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης).  http://www.pinakothiki.eu/index.php?page=7&id=118


           Η έκθεση θα γίνει απο 20 Μαίου μεχρι 1Σεπτεμβρίου 2015    στη                       ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ , στην οποία συμμετέχουν   μερικές φωτογραφίες  και απο το δικό μου αρχείο .
θέλω να συγχαρώ την Ελένη Γλαρέντζου (οδοντίατρο και εκπαιδευτικό ) τη Δημητρα Κουντή (δημοσιογράφο) και τη ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ για την ιδέα και τη φιλοξενία της έκθεσης (ήταν και δικό μου όνειρο χρόνων και ευχή κάποτε να γίνει μια έκθεση με θέματα του Ηρακλείου ) και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη τιμή που μου έκαναν.
  Ιδιαίτερα ένα ευχαριστώ στο παλιό καλό μου φίλο γνωστό γιατρό της πόλης μας Γιώργο Γρηγοριάδη  λάτρη της τέχνης και του πολιτισμού ,που έχει συμβάλει με επιτυχία στα πολιτιστική ζωή του δήμου μας ,αρκετά χρόνια τώρα με την ίδρυση της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ .

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ  2010  ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
                                       Το ξυλουργειο στο σημειο που ειναι σημερα ο ΟΑΕΕ (2003)

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1963
                                            ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου